Nieuws uit Frankrijk
Door: Sofie van Weelden
31 December 2007 | Frankrijk, Valensole
Sinds begin augustus kijk ik regelmatig op de site, maar helaas geen nieuws meer. Hopenlijk blaas ik met mijn initiatief de site weer nieuw leven in. Na ons schooljaar 2006, zijn wij direct naar Frankrijk verhuist. Ik hoefde nog maar heel weinig lessen te volgen, hiervoor kon ik wel tijdelijk terugkomen. Dat hebben we dan ook gedaan. In december zijn we 3 weken naar Belgie gekomen en na de feestdagen nog 5 weken. Niet eenvoudig om overal en nergens te wonen, maar we hebben het overleeft. Ik moest nog drie maanden stage lopen en dacht dat helemaal voor elkaar te hebben. Ik had een stage geregeld op 200 meter afstand van ons appartement met daar tegenover de crèche. Ideaal dacht ik. Het was een kleine materniteit met 300 bevallingen per jaar. Ik hoopte hier heel intensief de zwangeren en parturientes te kunnen volgen. Jammergenoeg liep dit geheel anders. Ik heb daar in vijf weken vijf bevallingen mogen doen en niet eens geheel zelfstandig! De verloskundigen hadden totaal geen ervaring met stagiaires en durften niets uit handen te geven. Ik verloor tegelijkertijd al mijn vertrouwen en kon ook werkelijk ineens niets meer. Mijn redding waren mevr. Vangeel en een brusselse gynaecoloog die deeltijds in het ziekenhuis werkte. Zij raadden mij aan om van stage te veranderen. De gynaecoloog heeft mij aan een andere stage geholpen in Montelimar. een ziekenhuis waar 1600 bevallingen per jaar plaatsvinden. Ik vond daar een jong en dynamisch team. Vanaf de tweede dag mocht ik daar alles alleen doen. Mijn vertrouwen groeide en ik heb daar echt ontzettend veel geleerd. Buiten alle verwachtingen heb heb ik in juni mijn diploma met onderscheiding behaald. Ik heb geluk dat er in Frankrijk een tekort is aan verloskundigen. Net als in nederland ondervond ik hier ook een argwaan tegen de Belgische/buitenlandse opleiding. In Frankrijk studeer je 1 jaar medicijnen en alleen de beste mogen dan verder. Er komen dan nog 4 jaar bij! Ik ben dus maar opgehouden met toegeven dat wij maar 3 jaar hebben hoeven doen. Na de diploma uitreiking ben ik direct vakantie werk gaan doen in Avignon waar ze 2500 bevallingen per jaar hebben. Weer een ervaring rijker! Dit moest ook wel. Vanaf begin september heb ik een baan aangenomen in een materniteit in Manosque, van 650 bevallingen. Dit ligt een uur van Marseille af, boven Aix-en-Provence. Hier sta ik dus regelmatig alleen op dienst, vooral de nachten. Ik werk hier anderhalf jaar ter vervanging van zwangerschapsverloffen. Er is één verloskundige die er een jaar tussenuit is om zelfstandig te beginnen. Zij komt zeer waarschijnlijk niet terug en dan kan ik haar baan krijgen. Ik heb het erg naar mijn zin hier. Ik mis alleen een beetje fysiologie met al die epidurale verdoving. Weinig zwangeren zijn voorbereid op wat komen gaat. Bij binnenkomst krijg ik te horen dat ze een epidurale besteld hebben en met moeite krijg je ze op een bal! Jammer, maar gelukkig heb ik ook hele mooie ervaringen gehad. In de toekomst wil ik zeker zelfstandig gaan werken, als de kids naar school gaan en ik mijn ervaring heb opgedaan. In Frankrijk zijn veel zelfstandige verloskundigen, maar die doen enkel pre en postnatale zorg. Er zijn in heel dit land maar 60 verloskundigen die thuisbevallingen doen!!! Hopenlijk wordt ik nummer 61. Jullie begrijpen dat er hier veel argwaan is vanuit het ziekenhuis. Alsof thuisbevallen een zelfmoordpoging is. Je moet dus sterk in je schoenen staan. Ik wacht daar dus nog even mee. Ondertussen wens ik jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar en nog vele mooie ervaringen toe! Hopenlijk maakt mijn mail weer schrijversenergie los en laten jullie mij meeleven met jullie ervaringen. Groetjes Sofie
02 Januari 2008 - 13:14
Teuntje:
Hoi Sofie
Wat een goed initiatief van je! Ik spreek nog regelmatig mensen van de opleiding maar ook zij vinden dat de site een beetje dood bloed. Het is altijd leuk om te horen hoe het iemand vergaat en zeker zo`n grote stap als jij naar frankrijk. Heerlijk dat je zo veel ervaring op doet maar inderdaad jammer van al die epidurale. Ik hoop dat jij mede met de andere 60 thuisverloskundigen in de toekomst kunnen gaan zorgen voor een verandering in gedachten zodat mensen kunnen ervaren hoe heerlijk het is om thuis te bevallen.
Ik ben van plan om dat samen met Suzanne van Bloemen als mijn verloskundige begin Maart weer te doen, dan is het anderhalf jaar geleden dat Suzanne Jasper op de wereld heeft gezet. Ik hoop weer op een superbevalling, lekker intiem thuis.
Ik wens je het allerbeste toe voor 2008 en de toekomst en wie weet dat je de site weer nieuw leven in hebt geblazen.
Groetjes Teuntje -
02 Januari 2008 - 19:21
Martine:
Hoi Sofie,
Wat een geweldig doorzettingsvermogen heb jij zeg! Super dat je het allemaal hebt weten te rooien hoor. En fijn dat je inmiddels lekker aan het werk bent! Het is altijd goed om een berg ervaring op te doen. Als je er dan aan toe bent, kun je alsnog in de 1e lijn gaan werken.
Leuk dat je ons laat weten hoe het met je gaat in het "verre" Frankrijk. En ook heel leuk om weer eens wat te horen van een oud klasgenoot!
Teuntje: gefeliciteerd met je zwangerschap! En ik wens je een prachtige bevalling toe!!
Bij ons in de praktijk is het nog steeds erg druk. Wel heel leuk allemaal! Ik heb vandaag een geweldige partus mogen doen, het kindje (de 3e) werd al zuchtend geboren. Het was echt een supersnelle bevalling: AROM bij 4 cm en 35 minuten later het kindje geboren, een prachtig meisje! Maar het allerleukste was: in november 2006 heb ik de partus gedaan van hun 2e kindje! Gaaf he, nu heb ik dus ook de 3e op de wereld mogen helpen! Tja, dan weet je wel weer waar je het allemaal voor doet hoor!
Voor iedereen: veel werkplezier en succes met waar je mee bezig bent. Tot schrijfs op de site!
Groetjes van Martine
P.S. En natuurlijk voor iedereen de beste wensen voor 2008!!! -
05 Januari 2008 - 21:37
Sofie:
Teuntje.
Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik zie nu hoe leuk het is voor kinderen om zo dicht op elkaar te zitten. In het begin was het wel even doorbijten hoor! daarom nemen wij hier nu even pauze.
Martine en Roos.
Wat leuk dat jullie praktijk zo goed loopt. Vanaf het begin al direct! Is toch altijd wel even spannend lijkt me om een nieuwe praktijk op te starten. Heel veel succes met jullie praktijk hoor!
Groetjes Sofie -
24 November 2008 - 15:21
Eline Verfaillie:
Hallo sofie!
Ik heb erg veel bewondering voor je verhaal. Ik ben zelf ook student vroedkunde en zit nu in mijn tweede jaar. Met het oog op een buitenlandsestage zoek ik al dagen het internet af voor een leuke stageplaats in Frankrijk.
Omdat ik lees dat jij daar wel wat stageplaaten gezien hebt, zou ik graag eens contact met je opnemen. Inverband met stage in frankrijk, tips, leuke stageplaatsen, contactgegevens,...
Je kan mij mailen op het adress eline_8@msn.com.
vriendelijke groetjes, Eline -
23 Juni 2009 - 20:55
Suzanne:
Hallo Sofie,
ik zou graag willen weten of het je gelukt is om 'nummer 61' te worden? Ik woon bij Grenoble en ben al een keer thuis bevallen, nu zwanger van de derde en geen sage-femme libérale meer te krijgen die thuisbevallingen doet! Het worden er steeds minder. Verschrikkelijk vind ik het!
Ben gaan Googleën en kwam hier te recht. Je kan me privé mailen op marlonwow@neuf.fr
Vriendelijke groeten Suzanne -
23 Juni 2009 - 20:55